VI edycja konferencji skierowanej do producentów trzody chlewnej

TEMAT PRZEWODNI: OPTYMALIZACJA KOSZTÓW CHOWU ŚWIŃ POPRZEZ RACJONALNE ŻYWIENIE I ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ

20 LUTEGO 2020

PAŁAC ŁAZIENKI II, CIECHOCINEK
(WOJ. KUJAWSKO-POMORSKIE)

ZOBACZ RELACJĘ

CO NA WAS CZEKAŁO?

Poruszyliśmy najważniejsze problemy, z jakimi na co dzień stykają się właściciele ferm i gospodarstw. Spotkanie było doskonałą okazją do poszerzenia wiedzy i nawiązania wartościowych kontaktów.

PROGRAM SPOTKANIA

Szeroko omówiliśmy możliwości i opłacalność wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej. Poza tym skupiliśmy się na profilaktyce chorób świń oraz racjonalizacji zarządzania stadem podstawowym.

  • Debata: Optymalizacja kosztów produkcji trzody dzięki zastosowaniu pasz rzepakowych

    • Możliwości wykorzystania białka rzepakowego w żywieniu różnych grup świń
    • Wyniki produkcyjne osiągane przy zastosowania pasz rzepakowych
    • Zdrowotne aspekty zastosowania tego rodzaju komponentów
  • Jak produkować wieprzowinę bez użycia antybiotyków i tlenku cynku?

    • Dlaczego chcemy ograniczać użycie wspomnianych substancji?
    • Sposoby na utrzymanie dobrej kondycji zwierząt – higiena, profilaktyka, żywienie
    • Wyniki chowu trzody bez użycia antybiotyków i leczniczych dawek ZnO
  • Zarządzanie sekcją rozrodu w stadzie świń

    • Przygotowanie do krycia loch i loszek od strony żywieniowej i profilaktyki zdrowotnej
    • Tworzenie optymalnych grup loch do krycia, by utrzymać stabilność wyników rozrodu w każdym cyklu produkcyjnym
  • Aktualna sytuacja cenowa na krajowym i europejskim rynku wieprzowiny

    • Prognozy cen skupu wieprzowiny w kraju i na świecie
    • Szerzenie się ASF i jego wpływ na przyszłość produkcji świń
    • Opłacalność produkcji świń przy aktualnych i przyszłych warunkach rynkowych

NASI EKSPERCI

Do udziału w konferencji zaprosiliśmy największych specjalistów z zakresu żywienia, leczenia i zarządzania stadami trzody chlewnej. Podczas spotkania byli oni do Państwa dyspozycji, odpowiadając na wszystkie problemy i wątpliwości.

  • dr Marian Kamyczek

    Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny Pawłowice

  • dr inż. Tomasz Schwarz

    Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

  • lek. wet. Paweł Wróbel

    specjalista od chorób trzody chlewnej i rozrodu zwierząt, niezależny konsultant produkcyjno-weterynaryjny, Swine Vet Consulting

  • lek. wet. Piotr Cybulski

    specjalista od chorób trzody chlewnej i laboratoryjnej diagnostyki weterynaryjnej